Racons gurmet de Barcelona: Entre Latas

Les conserves d’aliments en llauna van néixer a finals del segle XVIII i principis del XIX, quan el francès Philippe de Girard va traslladar el procediment de conservació d’aliments ideat per Nicolas Appert -consistent en posar els aliments en un pot de vidre tancat hermèticament i bullir-lo durant un cert temps- a una llauna. Associat amb Peter Durant, ambdós es van vendre, l’any 1811, la patent a l’enginyer i inventor anglès Bryan Donkin, qui va inaugurar la primera fàbrica de llaunes de conserva de la història.

A partir d’aquell moment i fins avui dia les llaunes de conserva d’aliments han anat conquerint un lloc en els nostres rebosts i són un recurs molt emprat en la indústria alimentària. De llaunes de conserva n’hi ha de tota mena d’aliments i amb una gran varietat de líquids de conservació que els acompanyen. Les llaunes no només han servit per conservar aliments, sinó que han estat claus per poder alimentar exèrcits, expedicionaris, exploradors, mariners,… entre altres col·lectius, nòmades o no, que han tingut necessitat d’emmagatzemar menjar en condicions complicades.

Les llaunes de conserva també tenen el seu espai al món gurmet. No només podem trobar delicadeses enllaunades, sinó que grans xefs amb estrelles Michelin -com Ferran i Albert Adrià, Dani Garcia o Pepe Vieira- han creat plats fets a partir de llaunes de conserves.

A Barcelona, al cor del barri de Gràcia, concretament al número 16 del carrer Torrijos, una dissenyadora gràfica d’origen italià, Paola Fornasaro, va obrir-hi un establiment on les llaunes de conserva en són les protagonistes principals. Es tracta d’Entre Latas, conservas & co, un espai on s’hi poden trobar més de 500 referències de llaunes de conserva arribades d’arreu. Conserves vegetals de verdures, algues, olives, de peix i marisc, patés, espècies, salses, sopes -entre elles les famoses llaunes de sopa Campbell-, plats preparats… Tot el que us pugueu imaginar dins d’una llauna de conserva ho podreu trobar en aquest establiment.

També preparen packs de regal per sorprendre a clients, familiars i amics, servei de venda on-line i lliurament a domicili. Però com succeeix amb totes les botigues creades per seduir els sentits, el millor és fer-hi una visita, que ens permeti imbuir-nos de l’essència que els creadors de la botiga volen transmetre.

A Entre Latas organitzen tallers on Ricardo Carisio, xef amateur i aficionat al menjar de qualitat, ensenya a preparar tapes amb les llaunes de l’establiment.

Fuente: Va de Gust

Ver la notícia